Trivsel och trygghet
- störningar
- brandvarnare
- jour
- grillning
- rökning
- fågelmatning
- husdjur
- studsmatta och pool
- persienner
- bostadsanpassning
- fyrverkerier
- trygghetsvandringar
- krisberedskap och skyddsrum
- trångboddhet
- rökfritt
störningar
Du bor i ett flerfamiljshus där alla har rätt till lugn och ro i sitt hem. Tänk på att visa hänsyn och inte störa dina grannar, oavsett tidpunkt på dygnet.
Om du blir störd av en granne är det alltid bäst att prata med grannen för att tillsammans försöka hitta en lösning. Personen kanske inte är medveten om att den stör. Om det inte ger något resultat kan du kontakta oss.
Störning efter kontorstid
Om störningsjouren konstaterar att en hyresgäst har stört kommer hyresgästen att faktureras för utryckningen.
Ska du ha fest?
brandvarnare
Det är ditt ansvar att se till att brandvarnaren har batterier och fungerar som den ska. Testa brandvarnaren med jämna mellanrum genom att trycka in testknappen. Om du inte hör någon signal behöver batteriet troligtvis bytas. Kontakta då din fastighetsskötare som hjälper dig med detta.
jour
Om det händer något akut i din lägenhet under kvällar och helger kan du ringa vårt journummer 020-21 73 00. Dit kan du också ringa om du till exempel blir störd av en granne eller har låst dig ute.
Skulle till exempel din spis, kyl, frys, tvättmaskin eller torktumlare gå sönder under helgen fixas det nästa vardag. Gör en felanmälan eller hör av dig till en fastighetsskötare efter helgen.
grillning
Har du balkong?
Då är det bara tillåtet att grilla om du använder elgrill (detta gäller även pizzaugnar, stekhällar mm). Har du uteplats är det är tillåtet att använda kol- eller gasol. Tänk alltid på brandrisken – se till att ställa grillen ett par meter från huset! Tänk också på att röken inte ska störa dina grannar.
rökning
Det är förbjudet att röka i alla gemensamma utrymmen, exempelvis i trappupphuset, tvättstugan, källaren och på vinden. Det gäller all form av rökning, även e-cigaretter/vape och vattenpipa.
Om du röker på din balkong eller uteplats måste du se till att dina grannar inte blir störda av röken. Kasta aldrig ut fimpar eller aska från balkongen – använd en askkopp.
Rökfritt
Vissa av våra områden och lägenheter är helt rökfria. I våra nybyggda hus är det rökförbud både inomhus och på balkonger/uteplatser samt utomhus nära husen.
Även du som bor i ett äldre hus hos oss har tillsammans med dina grannar möjlighet att bestämma om ni vill ha det rökfritt där ni bor. Om alla grannar i ett hus eller en trappuppgång är överens och går ihop och skickar in en ansökan till oss, kommer vi att skicka ut kontraktstillägg till samtliga hyresgäster och införa rökfritt när alla undertecknat. Rökfritt innebär i det här fallet att huset/ uppgången blir helt rökfri, det vill säga att rökning inte blir tillåten i lägenheter, på balkonger/uteplatser eller i nära anslutning till entrén.
För oss är det viktigt att erbjuda boende för alla och att du som hyresgäst ska ha inflytande över din boendemiljö. Därför skapar vi bara helt rökfria uppgångar där alla grannar är överens om att de vill ha det.
Är du intresserad? Använd gärna dokumentet nedan för att samla dina grannars intresseanmälan och skicka in det till oss!
fågelmatning
husdjur
Du får gärna ha husdjur i din lägenhet, men tänk på att de inte ska störa dina grannar. Det är ditt ansvar att ha uppsikt över ditt djur. Du måste ha din hund i koppel på vår mark och plocka alltid upp efter ditt djur när det har bajsat.
Om du planerar att ha ett mer ovanligt husdjur i din lägenhet ska du först kolla med miljökontoret i Marks kommun om det är tillåtet.
studsmatta och pool
Studsmattor, partytält/paviljonger och mindre barnpooler är tillåtna om du ställer dem på din egen uteplats.Det är alltså inte tillåtet att placera dem på allmänna ytor som vår personal sköter. Om du ställer en studsmatta eller tält/ paviljong hos dig måste du också se till att de är förankrade i marken och inte kan blåsa iväg.
Vi tar inget ansvar för eventuella olyckor eller skador som sker i samband med dessa och partytält ska tas ner inom en vecka och paviljong vid säsongens slut, i slutet på september. Orsakar de störning för övriga hyresgäster kommer vi be dig att ta bort dem.
persienner
bostadsanpassning
Du söker bidrag för detta via kommunens blankett Ansökan om bostadsanpassning och sedan tar vi ställning till om det går att anpassa din lägenhet.
fyrverkerier
Varje år orsakar fyrverkerier olyckor, störningar och massor av skräp. Vi vill värna om er hyresgäster, husdjur och miljön och därför är det förbjudet att skjuta fyrverkerier på våra bostadsområden.
Om du vill skjuta fyrverkerier utanför våra områden är detta bra att veta:
-
Du ska vara minst 18 år för att hantera fyrverkerier. Det är olagligt att köpa och ge fyrverkerier till en person som är yngre.
-
Du får du bara avfyra fyrverkerier mellan kl 16-01 på nyårsafton.
-
För alla fyrverkerier med styrpinne krävs sedan 2019 utbildning och tillstånd av polisen. Läs gärna på polisens hemsida för mer information.
-
Smällare är förbjudna sedan 2002.
krisberedskap och skyddsrum
Krisberedskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet som ansvarar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar.
MSB har tagit fram ett informationsmaterial om vad kriser, höjd beredskap och påverkanskampanjer innebär och om hur du kan förbereda dig för det. Broschyren finns på flera språk. Klicka här för att komma till broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från MSB
Skyddsrum
I Sverige finns cirka 64 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns inrymda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter, och är utmärkta med en särskild skylt.
Som fastighetsägare ansvarar vi för de skyddsrum som finns i våra byggnader. Dessa rum används i normala fall ofta till andra ändamål men ska inom 2 dygn (48h) kunna iordningställas för att fungera som skyddsrum. Det sker vid beslut om höjd beredskap, vilket fattas av regeringen. Alla hus där det finns skyddsrum ska vara märkta med skyddsrumsskylt på fasaden.
Var finns skyddsrummen?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har mer information om skyddsrum på deras hemsida.
De har även en karta där du lätt kan se vart alla skyddsrum finns. I kartan kan du zooma in på önskat område eller söka efter område/gata. Klickar du på ett objekt får du uppgifter om just det skyddsrummet. Karta över skyddsrum
Har du ytterligare frågor och funderingar gällande krishantering, säkerhet och beredskap i Sverige?
På Krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner.
trångboddhet
För att förhindra osunda boendeförhållanden, både för de som bor trångt men även för kringboende som påverkas, har vi en norm för max antal personer i samma lägenhet. Normen för just din lägenhet står i ditt avtal (1 rok max två personer, 2 rok max fyra personer, 3 rok max sex personer, 4 rok max åtta personer, 5 rok max tio personer).
rökfritt
I våra nybyggda hus är det rökförbud både inomhus, på balkonger/uteplatser samt utomhus nära husen. Det välkomnas av många då det blir allt vanligare med rökfria miljöer.
Även du som bor i ett äldre hus hos oss har tillsammans med dina grannar möjlighet att bestämma om ni vill ha det rökfritt där ni bor.
Om alla grannar i ett hus eller en trappuppgång är överens och går ihop och skickar in en ansökan till oss, kommer vi att skicka ut kontraktstillägg till samtliga hyresgäster och införa rökfritt när alla undertecknat.
Rökfritt innebär i det här fallet att huset/ uppgången blir helt rökfri, det vill säga att rökning inte blir tillåten i lägenheter, på balkonger/uteplatser eller i nära anslutning till entrén.
För oss är det viktigt att erbjuda boende för alla och att du som hyresgäst ska ha inflytande över din boendemiljö. Därför etablerar vi bara helt rökfria uppgångar där alla grannar är överens om att de vill ha det.
Är du intresserad? Använd gärna dokumentet nedan för att samla dina grannars intresseanmälan och skicka in det till oss!