FRÅGOR & SVAR

Tv, bredband och telefoni


Fiber


Många av våra lägenheter är anslutna till fibernätet i Marks kommun. Du som bor i ett hus med fiber kan välja att skaffa tv, internet och telefoni från många olika leverantörer. På Marks Energi stadsnät  kan du läsa om utbudet och beställa de tjänster du är intresserad av.

 

Om du har problem med fibernätet ska du göra felanmälan direkt till din tjänsteleverantör.

Tv i nybyggda hus

Bor du i ett av våra nybyggda hus har du bara tillgång till tv via fibernätet. Om du bara vill ha de kanaler som finns i grundutbudet och är gratis behöver du hämta en tv-box hos oss. Grundutbudet är SVT1, SVT2, SVT24 och Barnkanalen/Kunskapskanalen.

Mediabox

För att kunna få tjänster via fibernätet finns det en mediabox i din lägenhet. Boxen är ett lägenhetstillbehör som du har ansvar för. Om boxen skulle skadas eller förstöras är det du som hyresgäst som får stå för kostnaden för en ny.

När WAN-lampan på boxen lyser orange innebär det att du har kontakt med stadsnätet och du kan då beställa tjänster via 
Marks Energi stadsnätet.  
Om det inte fungerar eller du misstänker att det är något fel på boxen ska du kontakta din tjänsteleverantör.

Vill du göra en felanmälan som gäller fibernätet? 


Då ska du höra av dig direkt till din tjänsteleverantör. På Marks Energi hittar du kontaktuppgifter till många av tjänsteleverantörerna. 

 

Kabel-tv


Com Hem

Om du bor i Kinna, Skene, Fritsla, Hyssna, Rydal, Örby, Sätila, Berghem, Solgårdsv 2-6 eller Fritslav 10 är din lägenhet ansluten till Com Hem och du har ett grundutbud av digitala kanaler som ingår i din hyra. Vill du abonnera på kanaler utöver dessa kan du göra det via Com Hems webbplats

Ett tips är också att välja till ComHem Play utan kostnad när du har grundutbudet.
https://www.comhem.se/tv/play-grundutbud

På övriga orter (fd Sappa) är du också ansluten till Com Hem men där innehåller grundutbudet något färre kanaler. Com Hem bygger ut detta under 2019-2020 för att det ska bli som övriga Com Hem anslutna lägenheter.

Vill du göra en felanmälan ring Com Hem på 90 222.

bredband


 
I slutet av 2019 kommer de flesta av våra lägenheter att vara anslutna till fibernätet i kommunen. Då kommer du i stället att kunna skaffa internet och andra tjänster via fibernätet. 

Om du inte ännu har fiber har du möjlighet att bredband via telefonjacket, så kallad ADSL eller mobilt bredband. Det finns ett antal leverantörer som erbjuder tjänster för bredband via ADSL eller mobilt bredband. Du vänder dig direkt till dem.

Parabol


Har du fiberanslutning till din lägenhet får du inte sätta upp en parabol.

Tv-operatörer över hela världen sänder via internet eller har egen tv-app och man kan på så sätt enkelt få tillgång till all världens tv genom att streama. 

För att hämta tv-sändningarna behöver du en streambox som stödjer antingen Android eller Apple, eller en castenhet. Du behöver också ett internetabonnemang och en någorlunda ny tv med HDMI-ingång.