FRÅGOR & SVAR

Vårda din lägenhet


Din lägenhet håller sig fräsch längre om du sköter och rengör den på rätt sätt. Dessutom minskar behovet av reparationer. Här får du tips och rekommendationer på hur du tar hand om lägenheten på bästa sätt.

Använd skonsamma rengöringsmedel

Många tvätt-, disk- och rengöringsmedel påverkar miljön på ett negativt sätt. Använd därför miljövänliga och skonsamma medel i din lägenhet.
 
För vanlig rengöring räcker det ofta med ett miljömärkt handdiskmedel och vatten. Du kan också komplettera med såpa eller annat medel som är miljömärkt. Men – överdosera inte!

Håll golvet fritt från grus

Du kan undvika repor och andra märken i golvet genom att hålla det fritt från grus och smuts. Rengör golvet genom att dammsuga och fukttorka med lätt fuktad trasa, och använd ett milt miljömärkt rengöringsmedel, till exempel handdiskmedel, om det behövs.

Torka av väggarna

Torka av kaklet eller väggmattan i badrummet med jämna mellanrum. Använd en fuktad trasa och torka sedan torrt. Kalk tar du enklast bort med ett surt, miljömärkt rengöringsmedel eller citronsyra blandat med vatten.
 
Målade och tapetserade väggar kan du torka av med en så kallad fläcksuddare/miljösvamp eller lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel.

Var försiktig med att tvätta taket

Taket riskerar att bli flammigt om du tvättar det och det bästa är därför att bara dammtorka det. Badrumstaket kan dock tvättas med vatten och milt rengöringsmedel, men se till att torka torrt efteråt.

Köket

Snickerier

Rengör snickerier, till exempel skåpsluckor, dörrar och bänkskivor, med miljömärkt handdiskmedel och vatten. Du kan också använda miljömärkt rengöringsmedel eller såpa och vatten.

Spis och ugn

Tvätta spisen med ljummet vatten och milt diskmedel. Om du har induktionshäll ska du rengöra din spishäll med speciellt medel för just det – följ instruktionen på produkten.
 
Rengör ugnen genom att stryka på såpa och värma ugnen till 100 grader. Stäng av den när såpan bubblar och låt ugnen svalna innan du tvättar rent den med vatten. Fastbrända fläckar kan du gnugga bort med tvålull.

Vattenlås

På avloppsröret under diskbänken sitter ett vattenlås som behöver göras rent regelbundet. Ta loss och spola rent det. Kontrollera noga att det inte läcker efteråt och kontakta din fastighetsskötare om det inte blir tätt.

Köksfläkt

Filtret i köksfläkten samlar upp fett från matlagningen och därför bör du diska fläktens filter ungefär en gång i månaden – gärna i diskmaskin. Du kan också diska det för hand med varmt vatten och milt diskmedel.

Kyl och frys

Rengör ditt kyl- och frysskåp med miljömärkt handdiskmedel och vatten. Frysen måste också frostas av regelbundet.
 
Det samlas lätt damm bakom kylen och frysen, vilket leder till att elförbrukningen och brandrisken ökar. Dammsug därför gärna bakom kylen och frysen någon gång om året.