Social hållbarhet
En entydig definition vad social hållbarhet kan vara, utifrån ett boendeperspektiv, är svårt att hitta. För oss kretsar det kring:
- platsidentitet (att bostadsområdet ger en känsla av trygghet och hemma)
- deltagande (att ges möjlighet till inflytande)
- social inkludering (att erbjudas kontakter, nätverk och stöd).
Därför arbetar vi bland annat med:
Grannsamverkan- när man känner varandra ökar tryggheten. Vi har- tillsammans med polisen- grannsamverkansgrupper på flera bostadsområden för trygghet och för att motverka brott.
Effektiv samordnad trygghet (EST)- tillsammans med polis och kommun analyserar och skapar vi olika trygghetsskapande åtgärder.
Hyresgästföreningen- vi träffas regelbundet för att diskutera frågor och synpunkter kring boendet. De har också tillgång till lokaler och får en summa pengar varje år för att organisera trivselaktiviteter.
Områdesdagar och aktiviteter - vi tror att aktiva områden är trygga och trivsamma områden och både anordnar och bidrar till inkluderande aktiviteter som ger liv och rörelse på våra bostadsområden.
Sponsorsamarbete- Vi arbetar för engagemang och närvaro av föreningar på våra bostads-områden som lovaktiviteter för barn och läxläsning, för både barn och vuxna.
Vräkningsförebyggande arbete- ett nära samarbete med socialtjänsten för att förhindra vräkning i möjligaste mån.
Våga bry dig- vårt ställningstagande mot våld i nära relationer för att visa omtanke om sin granne. I alla trapphus finns goda råd och kontaktuppgifter för hjälp och stöd.