FRÅGOR & SVAR

Så här söker du bostad


 

Alla lediga lägenheter, förråd och parkeringsplatser publiceras löpande på Marks Bostads webbplats. För att söka lägenhet krävs att du är registrerad i vår bostadskö, vilket är helt gratis och du kan registrera dig från den dag du fyllt 17 år.

1. Registrera dig hos oss

För att söka lägenhet behöver du registrera dig i vår bostadskö. Att registrera sig är kostnadsfritt och för varje dag du står i kön får du 1 poäng. Du får registrera dig i kön från den dag du fyller 17 år, även om du måste vara 18 år innan du får ett kontrakt. 

Ett tips är att ställa upp dig i alla köer som kan bli aktuella för dig. Vi har olika köer:

  • Bostad
  • Fordonsplats
  • Förråd

För att behålla dina köpoäng måste du aktivt logga in på Mina sidor minst en gång var tolfte månad. Alla köpoäng är personliga. Därför är det viktigt att om du söker bostad tillsammans med en annan person- har en medsökande, så ska ni båda gå in på era profiler minst en gång var tolfte månad för att behålla era respektive köpoäng. 

2. Sök lägenhet

Lediga lägenheter publiceras löpande på hemsidan och du söker med dina insparade köpoäng. 

Prenumerera på lediga lägenheter

På Mina Sidor under mitt sökande kan du skapa en bevakning så att du får e-post varje gång en ledig lägenhet finns tillgänglig som matchar dina behov. 

Sök lägenhet tillsammans

Om du söker bostad tillsammans med en annan person måste båda vara registrerade i vår bostadskö. Ni kan inte lägga ihop era poäng för att få ett högre saldo utan den av er med högst köpoäng bör vara den som söker lägenhet.

3.Gör intresseanmälan och uppdatera din sökandeprofil

När du hittar en lägenhet du är intresserad av så loggar du in på Mina sidor och gör en intresseanmälan. För att intresseanmälan ska vara fullbordad behöver du ha en uppdaterad sökandeprofil. Sökandeprofilen behöver uppdateras varje halvår.

Tänk på att fylla i alla uppgifter korrekt och att ladda upp de eventuella intyg som krävs. Vi behöver veta din inkomst, var du bor och hur många ni är som beräknas bo i lägenheten du söker. Om vi saknar uppgifter eller uppgifterna är felaktiga kommer du inte kunna söka lägenhet, utan du blir spärrad tills du uppdaterat din profil med alla uppgifter som krävs. 

4. Erbjudande om visning

När anmälningstiden gått ut får de tre till fem personerna med högst köpoäng erbjudande om lägenhetsvisning via e-post och Mina sidor. Du får även kontaktuppgifter för att boka en visning. I regel visas lägenheten av den utflyttande hyresgästen. Det är ditt ansvar att boka in en visning. 

5. Tacka ja eller nej till lägenheten

Efter visningen kommer du via e-post och Mina sidor få en notis om att du ska tacka ja eller nej till lägenheten. Notera att det inte är möjligt att tacka ja eller nej förrän denna notis kommer. När du fått notisen, tänk på att svara på erbjudandet om lägenhet i tid. 

6. Kontraktsskrivning

Om du tackat ja till erbjudandet och har högst köpoäng samt uppfyller kraven enligt Marks Bostads riktlinjer så tilldelas du lägenheten. 

24 timmar på dig att svara 

Från det att Marks Bostad kontaktar dig har du 24 timmar på dig att bekräfta att du vill teckna kontrakt på lägenheten. Om du inte återkopplar i tid har vi rätt att ge kontraktet till nästa person i turordningen. Det är ditt ansvar att vara tillgänglig när du tackat ja till en lägenhet. 

Du kan signera kontraktet digitalt via Mina sidor med Mobilt BankID eller med länk. Det är också möjligt att boka en tid med uthyrningen för att komma in och skriva på kontraktet. 

Dina köpoäng nollställs

När du skrivit på ett hyresavtal så nollställs dina köpoäng och du har då lämnat aktuell kö. Om du i framtiden önskar söka en ny bostad hos oss, så måste du aktivera dig i kön på nytt. Du är spärrad från att göra intresseanmälan under första året från kontraktsdatum.